Falder den fremtidige cannabisbranche i de rette hænder?

Medicinsk cannabis

De seneste år har der været meget debat omkring cannabis, som et terapeutisk virkemiddel. Der er lavet studier af plantens egenskaber i forhold til cancer, gigt, psykiske lidelser og hudsygdomme, og cannabis har vist sig at være yderst potent og effektfuldt. Videnskaben har dedikeret meget tid til studier af planten, men det lader til, at noget bremser udviklingen.

Medicinsk cannabis og cannabis i det hele taget, er et meget nyt og kontroversielt emne. Flere og flere europæiske lande tillader brugen af medicinsk cannabis, og et par stykker i unionen tillader endda rekreationel brug. Lande som Portugal og Holland er bannerførere på området og har delvist afkriminaliseret brugen af cannabis, med stor succes. I Holland har man det laveste antal af stofmisbrugere i landet nogensinde og kriminalitetskurven er i frit fald.
Flere stater i USA har stor succes med cannabis som et lovligt stof, over hele linjen. Stater som Colorado indtjente omkring en milliard dollars i skatter, det første år cannabis blev legaliseret, og har siden oplevet et fald i kriminalitets statestikkerne.

I og med at kriminelilteten falder og at medicinal industrien kigger på muligheden for medicinsk cannabis som patenteret medicin, sker der også lobbyisme.
Lobbyen i USA er gået til ekstremer efter debatten, studier og analyser har komplimenteret medicinsk -og frittilgængelig cannabis i sådan grad, at man enten vil gøre alt for at få fingrene i pengemaskinen, eller destruere muligheden for en legalisering totalt.

Fagforeningen for politi og fængselsvagter, har i flere stater kæmpet utrolig meget imod en legalisering, da det bland andet kan koste dem jobs. Medicinal virksomheder har også brugt store summer penge på at fastholde cannabis, som et klasse 1 stof. Et godt eksempel på en medicinal virksomhed der har kørt aggressiv lobbyisme mod undersøgelse af plantens potentiale, er INSYS fra Arizona.

I 2015 brugte INSYS – Arizona 500.000$ (ca. 3,5 mil. DKK) i kampen mod legalisering af medicinsk cannabis. Selv samme virksomhed står bag det Fentanyl baserede stof “Subsys”, der er kendt for at være ekstrem vanedannende og skadelige på indre organer. Selv samme stof blev fundet ved obduktionen af superstjernerne, Prince og Michael Jackson, udpeget til at være den hovedsagelige dræber.
I 2015 donerede INSYS en halv million dollarscc (ca. 3,5 mil. DKK) til “Arizonans for Responsible Drug Policy” (ARDP), hvis kampagne bestod i at føre en meget agressiv politik mod lovforsalget 205. I 2017 fik virksomheden så til opgave at producere syntetisk cannabis for staten Arizona .

Syntetisk cannabis har på bare to år, foråraget flere dødsfald end dét rå, grønne og velduftende cannabis som vi kender det, nogensinde har. I Frankrig lavede man i 2015 et forsøg med det portugisisk producerede, syntetisk cannabis præparat, Bial. Det Franske sundhedsministerium har udtalt, at patienterne, der alle var mænd, havde været ved godt helbred inden de indtog det syntestiske præparat oralt. Forsøget begyndte d. 7 Januar 2015.

Forsøget efterlod en person hjernedød, og de resterende seks personer med varige handikap og andre neurologiske skader, allerede fire dage efter indtagelsen af test præparatet.

I Danmark går de fleste bare og venter på en legalisering af cannabis, eller i det mindste en folkeafstemning. Politikerne tager emnet op gang på gang, men er passive i en skræk og rædsel for at miste vælgere. Som oftest siver debatten atter ud i sandet, selvom både de venstre – og højredrejede ungdoms partier står og tripper, for at få lov at svare på spørgsmålet om en legalisering.

Flere og flere virksomheder stiller sig i position for at være firstmovers på “vidunder plantens” egenskaber, men står i stampe på grund af statens tøven og ubeslutsomhed. Er “Big Pharma” ved at få krav på monopolet i al’ hemmelighed?

2 tanker om “Falder den fremtidige cannabisbranche i de rette hænder?

  1. Finn siger:

    Ja, medicinalindustrien er vel verdens største industri og med så mange økonomiske interesser at de er villige til ALT for at holde førerpositionen…selv mord forekommer.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *